Składniki:
- 1kg ziemniakow
- szklanka oleju do smazenia-250ml
- plaska luzeczka soli
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie słupki.
- Najlepiej przekroić ziemniaka na pół, wzdłuż dłuższej strony. Następnie na placki nie grubsze niż 1 cm.
- Potem już tylko na "paski". Ważne, by starać się zachować kształt kwadratu (w przekroju frytki).
- Surowe frytki umieść w sitku i płucz pod zimną wodą. Następnie słupki z ziemniaków przełóż na czystą i suchą bawełnianą ściereczkę.
- Osusz frytki z wody. Na zdjęciu poniżej widać młode, duże ziemniaki, których nie trzeba obierać. Wystarczy je wyszorować pod bieżącą wodą. Z takich ziemniaków też da radę zrobić frytki. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że będą się smażyć dłużej, ponieważ mają znacznie więcej wody, która musi odparować.
- smazyc 25 minut na patelni rozgrzanej do 170 stopni
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL