Przepis na frytki

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie słupki.
  2. Najlepiej przekroić ziemniaka na pół, wzdłuż dłuższej strony. Następnie na placki nie grubsze niż 1 cm.
  3. Potem już tylko na "paski". Ważne, by starać się zachować kształt kwadratu (w przekroju frytki).
  4. Surowe frytki umieść w sitku i płucz pod zimną wodą. Następnie słupki z ziemniaków przełóż na czystą i suchą bawełnianą ściereczkę.
  5. Osusz frytki z wody. Na zdjęciu poniżej widać młode, duże ziemniaki, których nie trzeba obierać. Wystarczy je wyszorować pod bieżącą wodą. Z takich ziemniaków też da radę zrobić frytki. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że będą się smażyć dłużej, ponieważ mają znacznie więcej wody, która musi odparować.
  6. smazyc 25 minut na patelni rozgrzanej do 170 stopni